Werkgerelateerde problemen zoals burn-out en overspannenheid zijn niet alleen werk-gerelateerd en de behandeling moet daarom uit de Zorgverzekeringswet en niet door de werkgever vergoed worden. Dit stelt P3NL, de federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen.

De organisatie reageert hiermee op een rapport over participatie van cliënten met een psychische stoornis van het Zorginstituut Nederland.

Omdat psychische klachten steeds vaker de reden waarom mensen niet aan het werk komen of ziek thuis zijn, is het beleid van de overheid gericht op het bevorderen van (arbeids-)participatie van mensen met psychische problemen. Het is onduidelijk welk financieringsregime er geldt voor activiteiten en interventies in de ggz tot het bevorderen van participatie van de cliënt. Om die reden heeft de minister van Volksgezondheid het Zorginstituut gevraagd inzicht te geven in de reikwijdte van de Zorgverzekeringswet op dit gebied.

Hiertoe is een consultatie gestart waar P3NL op heeft gereageerd. Volgens de organisatie moet de behandeling van mensen met een psychische stoornis, "ongeacht waar deze stoornis zich manifesteert of waardoor deze stoornis is ontstaan", vergoed worden door de Zorgverzekeringswet. Klinisch en functioneel herstel vallen in de ogen van de federatie onder de curatieve zorg en dus onder deze wet. Arbeidsparticipatie is een wezenlijk onderdeel van functioneel herstel, stelt P3NL.

 

| OVERZICHT|