Werkgevers lijken een nieuwe sluiproute ontdekt te hebben om op een goedkope manier van 'ziek' personeel af te komen. FNV Bondgenoten krijgt er tientallen klachten per dag over.

Met de 'truc' houden bedrijven werknemers die kort ziek zijn geweest in de ziektewet. Dat doen ze door de werknemer niet 100 procent beter te melden als ze weer aan de slag gaan. Werknemers weten daar niets van.

Omdat ze administratief nog ziek zijn, kan het bedrijf na een jaar gaan korten op hun loon. Ze ontvangen daardoor plotseling nog maar 70 of 90 procent van het laatstverdiende loon ontvangen, vertelt FNV-bestuurder Gea Lotterman.

Tientallen klachten
Volgens Lotterman kwam de vakbond achter deze methode via hun meldpunt Verzuimbegeleiding. De afgelopen 4 weken ontving FNV in totaal 3300 meldingen van arbeidsmisstanden.
Tientallen klachten per dag gaan over de ziektewet-methode. Hij komt vooral voor in sectoren als vervoer, de detailhandel, de zorg en de beveiliging.

UWV schiet tekort
"Bedrijven zetten de ARBO-dienst en de bedrijfsarts buiten spel", zegt Lotterman tegen RTL Nieuws. "Je komt er als werknemer pas achter als je na een jaar nog ziek blijkt te zijn, ook al is dat maar voor 1 procent. Het bedrijf zegt gewoon: 'Ik vind je nog niet hersteld'. Dat kan zelfs tegen het advies van de bedrijfsarts in."

Het bedrijf hoeft de werknemer op deze manier niet alleen minder loon te betalen, hij kan op deze wijze na 2 jaar volgens de bond ook op een eenvoudige en goedkope manier ontslagen worden. "Dit is voorgekomen bij mensen die nog geen week thuis hebben gezeten met een griepje", aldus Lotterman.
Volgens Lotterman worden ontslagaanvragen meestal door het UWV automatisch goedgekeurd, zonder goed te toetsen of een werknemer echt ziek is. Voor een werknemer rest dan alleen de gang naar de rechter, maar dat is vaak kostbaar en veel gedoe. En het is maar de vraag of een werknemer bij het bedrijf wil blijven dat hem op zo'n manier heeft behandeld.

 

| OVERZICHT|