Private investeerders schrikken vooralsnog terug voor toetreding tot de markt voor psychische zorg. Hoewel ze belangstelling hebben, weerhoudt de combinatie van budgetkortingen, het gesloten karakter van de markt en inconsistent overheidsbeleid private partijen van financiële deelname, zo constateert het Financiële Dagblad.

De ggz is interessant voor investeerders vanwege het groeiperspectief. Ongeveer één op de vier Nederlanders doet ooit een beroep op de ggz. Mede hierdoor is de omzet van de ggz sinds 2000 met 7,4 procent per jaar gestegen. Volgens het FD wekt dit gegeven de belangstelling van private equity-partijen als Holland Venture, Waterland en Gilde Healthcare.

Bezuinigingen

De straffe bezuinigingen die de overheid de ggz heeft opgelegd maakt de private partijen vooralsnog kopschuw. Ook zouden ze te weinig private samenwerkingspartners zien en vinden ze het beleid van de overheid en zorgverzekeraars niet consistent genoeg.

Tien procent

Organisatieadviesbureau Boer & Croon in Amstelveen verwacht niettemin dat het aandeel van private investeerders over een jaar of vijf 10 procent kan bedragen, aldus het FD. Momenteel is nog geen 1 procent van de markt in handen van private investeerders.

| OVERZICHT|