Talloze problematisch verslaafden hebben vorig jaar de hoognodige professionele hulp links laten liggen, omdat ze een eigen bijdrage voor die geestelijke gezondheidszorg (GGZ) moesten betalen. Verslaafden die door de invoering van een eigen bijdrage zorg zouden mijden. Vooruitlopend op de definitieve cijfers, die binnenkort openbaar worden, bevestigt de Stichting Informatievoorziening Zorg (SIVZ).  Volgens cijfers van SIVZ zijn niet minder mensen in Nederland verslaafd aan drugs, gokken of alcohol. De daling in het aantal hulpaanvragen is waarschijnlijk veroorzaakt doordat mensen een eigen bijdrage moesten betalen voor hulp”, zegt Jeroen Wisselink, stafmedewerker bij SIVZ tegen Spits.

Ook in de Amsterdamse Jellinek-kliniek was de daling van het aantal hulpvragen waar te nemen. Vanaf januari 2012 was direct een afname van het aantal aanmeldingen zichtbaar. 

De eigen bijdrage in de GGZ werd vorig jaar ingevoerd om de zorgkosten voor de overheid in de hand te houden. Mensen die gebruik maakten van deze zorg, kregen een factuur thuis. Onder andere GGZ Nederland voerde een felle strijd tegen dit beleid en dreigde zelfs met een rechtszaak. En met succes. De eigen bijdrage werd uiteindelijk door het kabinet van tafel geveegd. Alleen voor de behandeling van lichte psychische problemen geldt dit jaar, net als in 2012, nog wel een eigen bijdrage van twintig euro per consult.

| OVERZICHT|