Huisartsen moeten patiënten met onverklaarde pijnklachten veel sneller herkennen en naar een psycholoog sturen. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen in EenVandaag.

Volgens Derksen ligt de oorzaak van onverklaarde klachten vaak in een verwaarloosd psychotrauma. Dikwijls hebben huisartsen wel in de gaten dat de klachten een psychische oorzaak hebben, maar sturen ze patiënten toch nog langs een medisch specialist. Daarmee zou de patiënt alleen maar bevestigd worden in het idee dat zijn klachten een lichamelijke oorzaak hebben, aldus Derksen.

Ademhalingsoefeningen
Derksen doet deze uitspraken naar aanleiding van een nieuwe oplossing voor patiënten met onverklaarde pijn. Het Erasmus MC start met cursussen waarin patiënten leren ontspannen en op hun ademhaling te letten. Dat is onderbehandeling, vindt Derksen. 'Er wordt geen aandacht besteed aan de oorzaak, maar uitgegaan van de gevolgen.'

Huisarts wél alert
Huisarts Tim Olde Hartman schrijft een richtlijn voor onverklaarde klachten. Volgens hem hebben huisartsen wel degelijk oog voor patiënten met onverklaarde klachten. Patiënten met toenemende functionele beperkingen en meerdere klachten worden vaak doorverwezen, zegt hij, al is dat niet altijd naar een psycholoog.

| OVERZICHT|