‘Wachtlijsten ggz onacceptabel’

Voor de groep cliënten die een gedwongen opname in de ggz nodig heeft, moeten er geen wachtlijsten zijn. Dat zegt minister Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief is een reactie op het berichtvan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Die stelde dat er niet alleen voor ggz-instellingen, maar ook bij de huisarts een lange wachtlijst ontstaat voor mensen met psychische klachten. Ook merken huisartsen volgens onderzoek van de LHV dat steeds meer mensen met psychische problemen bij hen aankloppen.

Wachttijden huisarts
Dat laatste is volgens Schippers een goede ontwikkeling. ‘De verschuiving van de gespecialiseerde ggz naar de generalistische basis-ggz en huisartsenzorg vind ik een gewenste ontwikkeling die past in de manier waarop we zorg in Nederland willen organiseren’, schrijft de minister. ‘Het gaat er om dat, in aansluiting op de breed gedeelde wens van veel patiënten, er zo veel mogelijk goede en passende zorg in de eigen leefomgeving wordt gegeven, en opname alleen dan plaatsvindt wanneer dat niet anders kan.’ Maar er moet volgens Schippers nog wel gewerkt worden aan punten die niet goed verlopen, zoals de wachttijden. ‘Met de huisartsen ben ik het eens dat voorkomen moet worden dat patiënten met complexe problematiek te lang worden behandeld bij de huisarts vanwege wachttijden of financiële redenen.’

Maatregelen tegen wachttijden
Daarom wordt in de ‘Agenda voor gepast gebruik en transparantie in de ggz’ ingezet op het snel kunnen op- en afschalen van zorg, schrijft Schippers. Daarnaast wordt er door Trimbos een handvat ontwikkeld waarmee op regionaal niveau afspraken kunnen worden gemaakt over onder meer wachttijden. Uit de marktscan ggz van de NZa bleek dat de tijd tussen de hulpvraag van mensen met een psychische klacht en de eerste intake binnen de norm van veertien weken blijft. Dat vindt Schippers alsnog te lang, schrijft ze. Ze wil dat zorgverzekeraars inzicht krijgen in de wachttijden van ggz-instellingen, zodat cliënten naar een andere instelling kunnen gaan als de wachttijd daar minder lang is.

 

| OVERZICHT|