Het Landelijk Platform GGz heeft vandaag een brief aan het CvZ gestuurd waarin zij het conceptadviesrapport van CvZ ernstig bekritiseert. Volgens het Landelijk Platform GGz brengt het rapport wederom een onterecht onderscheid aan tussen geestelijke en lichamelijke aandoeningen. Als de adviezen van CvZ worden opgevolgd, zijn de gevolgen voorspelbaar: bij onbehandelde ggz-problematiek komen mensen op langere termijn in duurdere vormen van zorg terecht. Vroegtijdig ingrijpen en bijsturen is vele malen (kosten)effectiever dan het achteraf repareren van menselijke en maatschappelijke schade. Dat het CvZ-rapport ook nog eens voorbij gaat aan het Bestuurlijk Akkoord dat vorig jaar tussen de hele ggz-sector, VWS en ZN is gesloten, maakt het tot een politiek en boekhoudkundig instrument en niet tot een onafhankelijk rapport dat op deugdelijk en afgewogen onderzoek is gebaseerd.

Basisrecht op zorg in het geding
Het Landelijk Platform GGz vindt dat het adviesrapport in alle opzichten tekortschiet. Het getuigt niet van solidariteit om mensen en gezinnen die met ggz-problematiek te maken hebben, uit te sluiten van het recht op zorg. Dat recht moet voor iedereen gewaarborgd blijven, ongeacht sociaal-economische status, afkomst, levensovertuiging, leeftijd, aard of oorzaak van de ziekte. Het rapport gaat voorbij aan het feit dat er geen scheiding is aan te brengen tussen soma en psyche; veel ggz-aandoeningen hebben een lichamelijke oorzaak en vice versa en moeten daarom gelijkwaardig behandeld worden. Het rapport brengt dat onderscheid op kunstmatige wijze aan en daarmee zijn we collectief terug bij af.

Ongefundeerd
Het Landelijk Platform vindt dat het rapport niet op deugdelijk onderzoek is gebaseerd. Zo is niet onderzocht om welke aantallen mensen en welke soorten ggz-aandoeningen het gaat als adequate zorg op termijn uitblijft. Ook is onderzoek naar de relatie tussen inkomen en het (kunnen) betalen van ggz-zorg achterwege gebleven. Mede daardoor is grote onrust en onzekerheid ontstaan bij diverse patiëntengroepen in de ggz.

Dringend beroep
In de brief doet het Landelijk Platform GGz suggesties voor alternatieven waarmee de zorg betaalbaar, effectief en menswaardig kan blijven, zoals preventie, zelfmanagement, inzetten van ervaringsdeskundigheid, e-mental-health en hersteloriëntatie. Bovendien is er al een Bestuurlijk Akkoord waarin al afspraken zijn vastgelegd met de hele ggz-sector én VWS én ZN. Een nieuwe bezuinigingsronde acht het Landelijk Platform GGz daarom niet gerechtvaardigd. Het Platform dringt erop aan dat het CvZ het huidige conceptrapport intrekt of drastisch herziet en daarin onze inhoudelijke reactie en alternatieven meeneemt bij het vaststellen van het definitieve advies.

Download hier de brief met bijlage van het Landelijk Platform GGz.

 

Bron: platformggz.nl

 

| OVERZICHT|