Mogelijk honderden vrijgevestigde ggz-behandelaars krijgen geen contract. Als de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze doorgaat, dreigt sluiting van hun praktijk.

Dat zegt Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP). 'Vrijgevestigde ggz-behandelaars krijgen dit jaar nog maar zestig procent van het tarief. Vorig jaar was dat nog tachtig procent. Ook krijgen mogelijk honderden therapeuten na een jarenlange contractuele relatie dit jaar geen contract, omdat verzekeraars zeggen al voldoende te hebben gecontracteerd.' Dat schrijft Zorgvisie.

Beperking vrije artsenkeuze
Voor ggz-therapeuten zonder contract hangt de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Minister Edith Schippers van VWS heeft in maart 2012 een wijziging van de Zorgverzekeringswet (Zvw) ingediend bij de Tweede Kamer. Die geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid de vergoeding aan patiënten die naar een zorgaanbieder gaan waarmee de verzekeraar geen contract heeft te beperken tot nul procent.

Afschaffen restitutiepolis
Het regeerakkoord gaat nog een stap verder. Het kabinet wil de restitutiepolis in het basispakket afschaffen. Er blijven dan alleen naturapolissen over. Deze wetswijziging heeft als doel de positie van verzekeraars bij de zorginkoop te versterken. Het biedt hen de mogelijkheid om verzekerden te sturen naar zorgaanbieders waarmee zij een contract hebben afgesloten. Als burgers naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders willen, moeten ze dat uit eigen zak betalen of dat via de aanvullende verzekering regelen.

Te veel macht verzekeraars
De beoogde wetswijziging geeft verzekeraars veel te veel macht, vindt Veenendaal. 'Onze leden staan met de rug tegen de muur. Verzekeraars kunnen eisen wat ze willen, want als therapeuten niet akkoord gaan krijgen ze geen contract en kunnen ze hun praktijk wel sluiten. Het is ongezond als één partij in de onderhandelingen over een veto beschikt.'

| OVERZICHT|